PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Gastronomická a společenská pozice šumivého vína [ Vinařství ]

Gastronomická a společenská
pozice šumivého vína


Vyhledat exaktní důvody gastronomické pozice šumivého vína není lehké. Představujeme si, že kysličník uhličitý v perlících nápojích všeobecně aktivuje a usnadňuje trávící pochody lidského těla. (V tomto ohledu srovnej působení perlících minerálních vod, ba dokonce i sodovky.) Odtud zřejmě pramení obliba šumivého vína - samozřejmě především suchého na jakémkoli stupni - jako aperitivu a zde jsou kořeny občasné praxe podávat výhradně šumivé víno v průběhu servisu i vícechodého menu.

V Čechách se vždy věřilo, že šumivé víno je jediné, které lze skutečně podávat od začátku až do konce gastronomického případu. Bohužel však nikdy nikdo neupozornil - alespoň mi to není známo - že tehdy, kdy chceme uplatnit šumivé víno jako univerzální nápoj, musíme postup tvorby menu obrátit: nehledáme vhodné nápoje k určitým chodům, ale vyhledáváme chody k šumivému vínu. (Snad není třeba zdůrazňovat, že se nejedná o servis jediného druhu šumivého vína k celému menu, nýbrž o podání vybraných šumivých vín k jeho jednotlivým složkám.)

Všeobecně platí, že jako aperitiv volíme šumivá vína suchá. Pokud doprovázejí aperitiv chuťovky, vyhýbáme se ančovičkám, chřestu, aromatickému koření (zejména anýzu). K dalším chodům vybíráme až na výjimky spíše šumivá vína suchá, případně polosuchá. Zásadně k nim volíme jídla jemná: ryby a pokrmy z nich, korýše a měkkýše; všeobecně lze říci, že šumivé víno vhodně doplňuje většinu předkrmů a hlavních chodů delikátní chuti (skvělá kombinace: kuře, perlička nebo bažant s lanýži!) stejně jako např. ovocné koláčky, sněhové pusinky a především zmrzliny. Naopak některé pokrmy se k šumivému vínu nehodí: zvěřina, maso s výraznými omáčkami, příliš kořeněná jídla, ale i saláty, a to zejména s dresinkem obsahujícím ocet. Bývají obtíže s výběrem sýru a také s dezerty obsahujícími kávu a čokoládu. (Samozřejmě: chuť je záležitost individuální a může se stát, že někomu některý právě jmenovaný pokrm bude v kombinaci s šumivým vínem vyhovovat. My se pokoušíme definovat obecně vztah pokrmu a tohoto vína.)

Hlavní nepřátelé šumivého vína souhrnně: Ančovičky. Chřest. Meloun. Artičoky. Ocet.

Zvláštní pozici zaujímá šumivé víno v barovém provozu, o tom však podrobně pojednává další kapitola.

Postavení šumivého vína v gastronomii se promítá i do jeho společenské pozice. Šumivé víno je nápojem svátečním, slavnostním, nápojem pro zvláštní příležitosti, "pro jedinečnost okamžiku". Důvody spočívají v rituálu jeho servisu včetně jeho působivých a fantazii podněcujících potřebných doplňků, možná již v samé adjustaci lahví (překrytí agrafy) i tradiční péči, jež je věnována etiketám. Roli hrají jistě i příležitosti, při nichž přichází otevření láhve šumivého vína ke slovu: křtení letadel, lodí apod., jakož i servis tohoto vína třeba o přestávkách divadelních představení či v diplomatických kruzích při přípitku po podpisu významného dokumentu. Často je šumivé víno jediným nápojem stále oblíbenějšího společenského podniku s gastronomickým obsahem - číše vína. Trvá nějakých třicet minut; doplňkem šumivého vína jsou vybrané chuťovky, ve zvlášť významných případech se realizuje servis ústřic.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.bohsekt.cz

Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 2, 16.03.2004 v 11:12 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA